Zadar, mooiste stad van Kroatië

Op vakantie naar een artistieke stad? De grootste metropool van Noord-Dalmatië? Dan is Zadar de plek waar jij geweest moet zijn. Maar verwacht geen ouderwets rustige stad. Deze stad bruist door de vele activiteiten.  

In Zadar kun je genieten van een historisch oude stad. Welke volledig is afgesloten voor verkeer. Je kunt hier dus prima te voet de omgeving verkennen. Waaronder de vele middeleeuwse kerken of wat dacht je van de Romeinse Ruïnes. Waaronder de beroemde Sint Donatus kerk. Welke op de plek van een ouds Romeins forum is gebouwd. Op deze bijzondere plek kun je ook genieten van de mooiste architectuur. Je raakt niet uitgekeken.  

Maar architectuur, oude historische gebouwen of verkeersvrije straten zijn niet het enige waarvan je kunt genieten. Je kunt in Zadar ook de invloeden van verschillende beschavingen vinden. Dat maakt deze plek meer dan bijzonder.  

Natuurlijk hebben wij de leukste activiteiten, mooiste bezienswaardigheden als bijzondere plekken voor je op rij gezet. Zodat jij je al helemaal kunt voorbereiden op een onbezorgd leuke vakantie in Zadar.  

Breng een bezoek de Kathedraal van Zadar. 

Breng een bezoek de Kathedraal van Zadar.

Een bezoek aan de Kathedraal van Zadar mag natuurlijk niet ontbreken. De kathedraal staat ook wel bekend als de Sint Anastasia Kathedraal. En je bezoek kun je natuurlijk combineren. Er zijn heel veel prachtige architecturen in de omgeving te bekijken. Zo geniet je van invloeden vanuit verschillende periodes.  

De prachtige kathedraal heeft een drietal prachtige ingangen. Samen met talrijke mooie bogen als de twee prachtige rozetten. Het maakt de architectuur van deze kathedraal bijzonder. Omdat deze is opgebouwd vanuit verschillende stijlen. Waarbij de bovenkant vooral gotisch oogt. En de onderkant voornamelijk ormaans. 

Vergeet ook zeker niet om de mooie klokkentoren. Deze komen uit de 15e eeuw. Je moet deze zeker bezoeken. Waarvan de bovenste verdiepingen aan het einde van de 19e eeuw zijn voltooid. Als je een geweldig uitzicht over de stad wilt. Dan is het beklimmen van deze speciale toren een echte aanrader. 

De prachtig oude Byzantijnse Sint- Donatus kerk 

De prachtig oude Byzantijnse Sint- Donatus kerk 

Deze oude Byzantijnse kerk werd gebouwd in 800. En is vandaag de dag nog altijd in perfecte staat. In de loop van de tijd is de hoge ronde omtrek van de kerk een symbool van trots geworden Het werd hiermee het eerste gebouw dat op ansichtkaarten te zien was. 

Tegenwoordig is de kerk een plaats voor verschillende muziekuitvoeringen. De ruim 25 meter hoge muren vullen het geluid perfect aan. De kerk is gebouwd op het Forum Romanum.  

Op nog geen 10 minuten lopen vind je het Kolovare-strand 

Op nog geen 10 minuten lopen vind je het Kolovare-strand Op ongeveer 10 minuten afstand is het Kolovare-strand. Het meest populaire strand in de stad met een mix van zandkiezels en helder blauw water. In de zomermaanden kan het erg druk worden op het strand. Maar als er sprake is van hoge temperaturen. Dan kun je hier heerlijk terugtrekken in een schaduwrijk groengebied net boven het strand. 

Er zijn ook douches, kleedkamers en toiletten op het strand. Daarnaast vind je er winkels en restaurants in de buurt. Als je op zoek bent naar iets meer rust en minder mensen om je heen. Dan is het een aanrader om het voorgebergte in het oosten van het strand op te zoeken. Hier kom je minder toeristen tegen. Je kunt wel nog altijd genieten van een prachtige omgeving. 

Het Nationaal museum in Zadar 

Het is een regionaal museum dat een dieper inzicht biedt. Je komt meer te weten over de geschiedenis. Het artistieke erfgoed van de regio Zadar. Maar ook andere dingen die hierbij horen. Het werd opgericht in de jaren zestig. Maar heeft banden met lokale wetenschappers en historici die dateren uit de 19e eeuw. 

Het Nationaal museum in Zadar 

Zo heeft de vleugel voor natuurhistorie de collecties samengesteld. Van verschillende lokale botanici en biologen. Waarin meer dan 6000 plantensoorten zijn verzameld. Een deel van de attractie is het stadsmuseum van Zadar. Waar je een grote verzameling aan artefacten kunt bekijken. Een bijzondere plek voor geschiedenisliefhebbers! 

Het grootste Romeinse forum 

Zadar is het grootste Romeinse forum. Gelegen ten oosten van de Adriatische Zee. Het werd gesticht door keizer Augustus. Aan het begin van de eerste eeuw op basis van twee inscripties die op de opgravingsplek waren gevonden. Toen het forum in de 20e eeuw werd herontdekt. 

Na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog, kreeg het forum opnieuw een plaats in de jaren 60. De tempel en de basiliek die hier ooit stonden zijn verdwenen. Je kunt nog altijd de verhoogde vloer van de fundering bekijken. Het is een plek waar een groot aantal toeristen vol bewondering rondlopen. 

Vakantie Kroatie

Nationaal park Kornati, vlak voor de kust. 

Kornati Nationaal Park ligt voor de kust van Zadar. Het bestaat uit 147 eilanden in de Zadar-archipel en is gemakkelijk te bezoeken. Een aanrader, bijvoorbeeld tijdens een dagtocht. Deze grotendeels onbewoonde eilanden zijn in 1980 gesticht. Om het zeeleven te beschermen en natuurlijke leefomgevingen te behouden. Het grootste eiland Kornat heeft de afmetingen met een lengte van 25 kilometer. Een lengte van twee en een halve kilometer. 

In het verleden werden hier veel Romeinse villa’s en boerderijen gebouwd. Sommige eilanden hebben nog steeds Romeinse overblijfselen staan. Waaronder de ruïnes van Romeinse villa’s en muren die langs de kust in het water te vinden zijn. 

Nationaal park Kornati, vlak voor de kust.

Tegenwoordig is het park populair bij zeilers, duikers en toeristen. Die allemaal worden aangetrokken door de unieke schoonheid van het park! 

De beste tijd voor een bezoek aan Zadar 

De beste tijd om de stad te bezoeken is in de maanden mei, juni, september en oktober. In deze periode zijn de accommodaties gemakkelijker beschikbaar. En ook een stuk betaalbaarder. Ook krijg je in deze maanden minder te maken met grote aantallen toeristen.

 

Aanbieders voor vakantie Zadar

Vakantiehuizen 

Campings 

Prijsvrij  Kras Reizen

Plaats een reactie