Split Kroatie, ontdek deze mooie stad!

Split Kroatie, wat is er zo bijzonder aan deze plek? Aan de prachtige Dalmatische kust van Kroatië. Is Split de op één na grootste stad van het land. Een levendige plek die moderne en historische invloeden op een perfecte manier combineert. Wat deze plek bezoeken als vakantiebestemming zeker de moeite waard maakt.

De stad werd in de duizenden jaren geschiedenis bewoond door vele soorten inwoners. Zo was het ooit de thuisbasis voor de Romeinen. Gevolgd door de Byzantijnen, de Kroaten, de Venetianen en uiteindelijk de Oostenrijkers. Die pas in het begin van de vorige eeuw zijn vertrokken. Al deze bevolkingsgroepen hebben hun sporen achtergelaten. Voor een eigen invloed gezorgd in de stad. Een invloed die vandaag de dag nog steeds zichtbaar is. Split Kroatie is zeker de moeite om te bezoeken.

split kroatie

De prachtige stad is dan ook bewaard gebleven. Waardoor je historische gebouwen kunt bekijken. Of unieke plekken kunt bezoeken. Daar is het paleis van Diocletianus er een van. Deze staat op de UNESCO wereld erfgoedlijst. Een werkelijk indrukwekkend Romeins monument. Daarnaast is het archeologisch museum bijzonder. Het neemt je mee in de best bewaarde geheimen. Die je alleen daar kunt ontdekken.

Op zoek naar een unieke vakantiebestemming? Dan is deze plek bezoeken zeker de moeite waard. Er is veel te zien. Maar voor het echte gevoel moet je het beleven. Laat ik je meenemen in een ronde langs de vele bezienswaardigheden die deze stad rijk is.

Het Peristil plein in Split Kroatie moet je bezocht hebben.

Het Peristil plein was van oorsprong de originele Romeinse binnenplaats. Vandaag de dag kan je er genieten van de architectonische pracht. De bijzonderheden van het oude Split. De twee 3500 jaar oude Egyptische sfinxen die Diocletianus naar de stad bracht, die staan er nog steeds. Maar zijn zeker niet de enige blikvanger op het historische plein.

Het Peristil plein was van oorsprong de originele Romeinse binnenplaats

De epische stenen monumenten rond het plein hebben Peristil bovendien een goede akoestiek gegeven. Wat het een ideale plek maakt voor een opera of theatervoorstelling. Vooral in de zomermaanden kan je hier dan ook volop genieten van allerlei voorstellingen. Dat maakt een bezoek aan deze plek brengen bijzonder!

 Wandel mee over de markten in Split voor unieke koopwaren!

Natuurlijk moet je de markt bezocht hebben. Deze is te vinden bij het Romeinse Paleis. De hoofdstraat die naar het station leidt. De markt is een echte trekpleister. Dat merk je aan de hoeveelheid mensen, maar nog meer aan de unieke koopwaren. Wat de markt bijzonder maakt? Dat is dat deze vrijwel altijd geopend is. Je kunt er dus altijd terecht, zoals wij dat in Nederland van supermarkten kennen.

Split Kroatie

Tijdens de markturen, maar vooral in de vroege ochtend uren wordt er volop gehandeld. Zo maken verkopers en kopers de beste deals. Wat vooral opvalt is de hoeveelheid verse groenten of het heerlijke fruit dat je er kunt kopen. De beleving om op de markt te kopen, de verse smaken te proeven is zeker de moeite waard om te beleven. Daardoor wordt het maken van een wandeling over de markt een ontzettend leuk avontuur.

Aan de andere kant van de oude stad is de minstens net zo traditionele Marmontova-vismarkt te vinden. Dit is een markt waar de vangst van de dag wordt verkocht en je de meest heerlijke visgerechten kunt vinden.

Er is keuze genoeg als het aankomt op het vinden van een levendige markt in Split. Waarbij je de belevingen van de markt soms echt op je moet laten inwerken. Zodat je de sfeer echt kunt proeven en beleven.

Dagtochten naar Zlatni Rat en nabijgelegen stranden

Wil jij tijdens je vakantie genieten van de heerlijke zon, prachtige stranden en het uitzicht? Dan zijn er een aantal populaire stranden te vinden in Split. Je kunt denken aan Zlatni Rat, Solta, Brela en de Pakleni-eilanden. Van deze prachtige plekken is de Zlatni Rat, aan de zuidkust van Brac het meest bekende strand. Deze fascinerende plek staat bekend om zijn unieke vorm. En bestaat voornamelijk uit kiezelstenen, die hier door de wind en stroming zijn beland.

Split

Goedkope vakantie? Jouw reis voor de beste prijs – Prijsvrij.nl
Met uitzicht op de schaduwrijke dennen en de hoge Vidova Gora-berg, is het warme water van het strand bijna altijd gevuld door toeristen en de lokale inwoners. Vreemd is dit zeker niet. Het is namelijk een ideale plek om te zwemmen en zonnebaden, maar ook watersporten zoals kajakken en windsurfen behoren hier tot de mogelijkheden.

Het paleis van Diocletianus, het hart van de stad!

Het Paleis van Diocletianus domineert het historische hart van de stad. Het is een van de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden van Split. Het gebouw is daarnaast geheel uniek. En met geen enkel ander gebouw in Europa te vergelijken. Het is een prachtig bewaard gebleven 4e-eeuws complex. Dat het rusthuis van Diocletianus verbindt met de overblijfselen van een groot militair kamp.

Het bouwwerk is zo groot dat het misschien de term van paleis wel is ontgroeid. Je kunt er een wandeling maken door de originele Romeinse straten die het complex doorkruisen. Als je er doorheen loopt is het ook zeker niet verwonderlijk, om te bedenken dat op deze prachtige plek een aantal scènes uit Game of Thrones zijn opgenomen. Een bezoek aan dit bijzondere paleis mag eigenlijk voor geen enkele bezoeker van de stad ontbreken. Er zijn meer bezienswaardigeheden in Split Kroatie

De legendarische klokkentoren van Split bezoeken?

Ja natuurlijk moet je die bezocht hebben. Je kunt heb vinden naast de kathedraal staat de legendarische klokkentoren van Split. Het is een prachtig aanzicht van zes verdiepingen hoog. Terwijl je de toren beklimt, word je blootgesteld aan alle bijzondere kenmerken. En kun je door de dubbele gebogen ramen van de toren naar buiten kijken.

Eenmaal bovenaan is je beloning een panoramisch uitzicht op het stadsbeeld van Split en de Adriatische Zee. Een beeld dat de inspannende klim en toegangsprijs absoluut waard is!

Naar het park op de heuvel Marjan

Veel van de inwoners en toeristen trekken naar het park. Dat is gelegen op de heuvel Marjan. Dit prachtige park dateert uit de 4e eeuw en ligt op een schiereiland met uitzicht over de gehele stad.

heuvel marjan

Het is een heerlijk toevluchtsoord voor iedereen die op zoek is naar wat ontspanning. Naast de vele rustplekken en bankjes kenmerkt het park zich door imposante dennen die om de rustige wandelpaden heen staan.

De beste tijd om Split te bezoeken

De beste tijd om Split te bezoeken is afhankelijk van de eisen die je hebt aan je verblijf. Toch zijn er een aantal maanden in het jaar waarin een bezoek aan deze historische stad een stuk aangenamer is. Om te beginnen is het geen aanrader om Split te bezoeken in de zomermaanden. De stad heeft in deze maanden namelijk te maken met een grote stroom van toeristen. De hoge prijzen en soms extreem warm weer. Iets wat een bezoek een stuk minder aangenaam kan maken. Vergeet niet om het weer te checken.

De beste tijd om Split te bezoeken is over het algemeen in de maanden september en oktober. In deze periode van het jaar is de toestroom van toeristen al aan het afnemen, maar is de zee nog warm genoeg om in te zwemmen. Split Kroatie is ideaal voor een mooie stedentrip of (korte) vakantie!

HOTELS SPLIT APPARTEMENTEN SPLIT CAMPING SPLIT

 

 

Plaats een reactie