Porec heeft meer te bieden

Halverwege Rovinj en Novigrad aan de bruisende westkust van Istrië is Porec gelegen. Al een grote tijd voordat andere plaatsen in Kroatië werden overspoeld door toeristen. Was Porec al een plek waar veel reizigers naar toe trokken. Dit betekent niet dat deze oude Romeinse stad geen rijke geschiedenis heeft.

Zo vind je in de stad de beroemde Eufrasiusbasiliek, een wonder van Byzantijnse architectuur uit de 6e eeuw. Het is bovendien na Pula de grootste stad van Istrië. Porec heeft vandaag de dag ongeveer 17.000 inwoners. Voordien hielden de inwoners zich vooral bezig met landbouw en visserij, maar op dit moment zijn ze voornamelijk actief in het toerisme, wat hierdoor direct de belangrijkste industrie is geworden. Door deze rijke geschiedenis in combinatie met de focus op toerisme is er een historische stad ontstaan, die ook nog eens goede faciliteiten biedt voor reizigers.

porec

Natuurlijk hebben wij hebben de leukste activiteiten weer voor je gevonden. Zo lees je in dit artikel weer over de mooiste plekken in deze bijzondere stad.

Maak een wandeling door een Romeins forum

Trg Marafor is de belangrijkste Romeinse weg die het land met Porec doorsnijdt. Vroeger was dit het toneel waar keizer Augustus dit oude versterkte militaire kamp transformeerde in een stad. Trg Marafor heeft op dit moment wat verbeeldingskracht nodig om beelden op te roepen van burgers gekleed in toga’s die hier leefden – de oude tempels zijn namelijk veranderd in ruïnes. Het kale, ruige gras wat op het plein groeit, draagt ook weinig bij aan de ervaring.

Maar nu de Decumanus nog in leven is, geeft Trg Marafor een idee van de lay-out van deze kolonie die hier ruim 2000 jaar geleden leefde. Ondanks dat er op deze plek weinig meer te zien is, is het nog altijd een locatie met een enorm rijke historie en een bijzondere plek om te bezoeken.

Winkelen in Porec

Voor vakantie inkopen in Porec hoef je niet ver te zoeken. Je vindt hier namelijk veel kleine winkels en grote winkelketens zoals Konzum, waar je alles kunt kopen wat je nodig hebt. Zoals op alle toeristische plekken vind je hier ook een aantal souvenirwinkeltjes. Er is ook een markt in Porec waar je de meest heerlijke lokale groenten en fruit, maar ook verse vis kunt kopen.

Nachtleven in Porec

Het nachtleven in Porec is levendig en omvat vele bars, strandbars, lounges en nachtclubs. Een van de bekendste plekken is Disco Byblos, waar veel bekende artiesten ooit hebben opgetreden. Je kunt daarnaast ook nog genieten van livemuziek en dansavonden op de zomerterrassen van de restaurants en hotels.

Op de fiets door Porec

Porec is een populaire bestemming voor fietsers. Veel professionele teams maken van Porec hun basis voor trainingssessies in het voorjaar. Er zijn ook het hele jaar door een aantal wielerwedstrijden, zoals de Porec Trophy, een eendaagse professionele race die in maart plaatsvindt. Maar ook beginners en recreanten zullen de vele fietspaden in en rond Porec zeker waarderen.

De eenvoudigste en misschien wel de meest populaire fietsroute vind je langs de kust bij het Zelena Laguna Resort. Dit pad is grotendeels vlak, verhard en geheel autovrij. Het is bovendien een pad dat enorm geschikt is voor voetgangers.

Het uitgebreide pad loopt vervolgens verder via de Bijela Uvala camping naar Funtana, waar het landinwaarts leidt door de wijngaarden van Agrolaguna en naar de dorpen Fuskulin en Mugeba. Onderweg kom je langs vele pittoreske dorpjes. Of je nu van fietsen houdt of liever voor een wandeling kiest, deze lokaal bekende route mag je eigenlijk niet missen!

Neem een duik in het grootste waterpark van Kroatië

Met 12 waterglijbanen, twee grote zwembaden, een golfslagbad en een halve kilometer lange lazy river, biedt Aqua Colors Porec een ideale mogelijkheid voor een leuk dagje uit. Je vindt hier onder andere een kinderspeeltuin met klimrekken, beachvolleybal en nog een buitensportterrein dat is geschikt voor wedstrijden tijdens de vele zonuren.

Wie denkt dat het park alleen geschikt is voor kinderen heeft het mis. Volwassenen kunnen namelijk ook even heerlijk ontspannen tijdens een massage. Aqua Colors is in 2016 geopend en de eigenaren zijn nog altijd op zoek om het park uit te breiden. Vooral voor gezinnen met kinderen is het park inmiddels uitgegroeid tot een ideale dagbesteding.

Dagtochten vanuit Porec

Porec zelf is al een mooie en bijzondere stad om te ontdekken, maar het aanbod van dagtochten vanuit Porec is ook zeer uitgebreid te noemen. Zowel op het vasteland als aan de kust van Istrië zijn er een groot aantal mogelijkheden om een mooie dagtrip te maken.

Zo worden er boottochten naar het Limkanaal, Rovinj, Brijuni National Park of Venetië in Italië georganiseerd. Je kunt ook andere mooie Istrische steden bezoeken, zoals Pula, Novigrad, Medulin of Umag. Dagtochten naar het Plitvice Nationaal Park behoren ook tot de mogelijkheden en worden vaak georganiseerd door lokale reisbureaus.

De beste tijd om Porec te bezoeken

De beste tijd om Porec te bezoeken is tussen juli en augustus. In deze tijd van het jaar is het toerisme wel vrij aanwezig in de stad, maar krijg je te maken met aangename temperaturen. Iets dat voor ideale omstandigheden zorgt tijdens het ontdekken van bezienswaardigheden, het bezoeken van het waterpark en het maken van mooie dagtochten!

Bekijk hier voor alle vakanties in Porec

Klik hier voor Campings in Porec